Onze geliefde golfsport wordt vaak belachelijk gemaakt en er worden vaak opmerkingen gemaakt als « golf is geen sport ».

Maar is dat echt zo?

Tijdens een rondje golf lopen we gemiddeld tussen de 6 en 9 kilometer, waarmee we gemakkelijk de 10.000 stappen per dag halen die de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt voor een gezonde levensstijl.

Dus als je het geluk hebt om meerdere keren per week te kunnen spelen, kan golf een echte pijler van je gezondheid worden.

Een Zweeds onderzoek is nog verder gegaan om de gezondheidseffecten van regelmatig golfen te benadrukken:

In 2009 werden 300.818 golfers van verschillende leeftijden, beide geslachten en alle sociale klassen geobserveerd en getest. Het sterftecijfer is ongeveer 40% lager dan dat van niet-golfers, wat resulteert in een verlengde levensverwachting van 5 jaar.

Leuk weetje: Hoe lager de handicap, hoe beter het resultaat.

(De studie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18510595/ )

Natuurlijk is het moeilijk om een direct verband te bewijzen tussen golf en een langere levensduur, maar de positieve effecten op onze gezondheid zijn onmiskenbaar.

Om een golfswing succesvol te laten zijn, werken ongeveer 15 spiergroepen binnen 2 seconden samen en balans en flexibiliteit worden bij elke ronde ook benadrukt en geoefend. In tegenstelling tot andere sporten is golf vriendelijk voor de spieren, waardoor je het tot op hogere leeftijd kunt beoefenen.

Maar ook kinderen kunnen met deze sport hun evenwichtsgevoel en stabiliserende spieren trainen.

Naast de fysieke uitdaging is golf ook een echte mentale sport: het visualiseren van banen, het berekenen van afstanden rekening houdend met de windsterkte en het hoogteverschil, en het vinden van de juiste tactiek voor elke hole en elke speelstijl houden onze hersenen scherp tijdens de ronde.

Al deze taken zorgen ervoor dat onze hersenen actief blijven, uitgedaagd worden en over het algemeen minder snel verouderen.

Voor kinderen en tieners kan golf de concentratie verhogen, logisch denken bevorderen en het probleemoplossend vermogen verbeteren.

Allemaal voordelen voor onze gezondheid, zonder nog maar te vermelden dat we tijdens een rondje golf een paar uur in de frisse lucht doorbrengen. De prachtige natuur waarin we ons kunnen bewegen, de indrukwekkende uitzichten en de kalmerende rust hebben misschien geen meetbare invloed op onze gezondheid, maar helpen ons zeker om ons een goed gevoel te geven.

Dus, terug naar de basis: is golf echt geen sport?

Het is een vraag die iedereen voor zichzelf moet beantwoorden, en het antwoord hangt zeker af van de persoonlijke definitie van « sport », maar de positieve invloeden van een regelmatig partijtje golf op onze gezondheid kunnen niet worden ontkend.